Ma t/m Vr voor 20:00 besteld, morgen in huis.
GRATIS verzending in NL & BE
30 dagen bedenktijd
Achteraf betalen met Klarna
Zijn Dashcams legaal in Nederland? - Wetgeving

Zijn Dashcams legaal in Nederland? - Wetgeving

minuten lezen
Dashcams zijn een geweldig hulpmiddel om te gebruiken terwijl u onderweg bent. Ze kunnen worden gebruikt als bewijs in geval van een ongeval of in het geval dat iemand uw auto steelt. De vraag is echter: zijn deze camera's eigenlijk legaal in Nederland?

Invoering

Dashcams zijn een geweldig hulpmiddel om te gebruiken terwijl u onderweg bent. Ze kunnen worden gebruikt als bewijs in geval van een ongeval of in het geval dat iemand uw auto steelt. De vraag is echter: zijn deze camera's eigenlijk legaal in Nederland? Dit artikel beantwoordt die vraag voor jou en meer!

Er is geen wet tegen dashcams in dit land. Sommige verzekeringsmaatschappijen belonen zelfs bestuurders die ze gebruiken met lagere premies omdat ze weten dat het hebben van een camera op uw dashboard u kan helpen bewijzen of u gelijk of ongelijk had in het geval van een ongeval of diefstal.

Het is echter belangrijk op te merken dat als je besluit een van deze apparaten in je auto te installeren en het persoonlijke informatie registreert, zoals kentekenplaten, die video's niet online mogen worden gedeeld of ergens anders geüpload zonder toestemming van alle betrokkenen. Dat gezegd hebbende, zijn er bepaalde situaties waarin dashcams de privacywetten kunnen schenden, zoals het opnemen van gesprekken zonder toestemming en het filmen in privéwoningen zonder toestemming van eigenaren/bewoners

Zijn dashcams legaal in Nederland?

Ja, dashcams zijn legaal in Nederland. In feite worden ze door de wet aangemoedigd omdat ze als bewijs kunnen worden gebruikt wanneer er een ongeluk gebeurt. Dit geldt met name als u een aanrijding heeft met een ander voertuig of weggebruiker.

Als de politie je aanhoudt voor rijden onder invloed, en beelden van je dashcam vindt van waar je was net voordat je werd aangehouden, kan dat je ook in de problemen brengen.

Juridische aspecten van dashcams in Nederland

De dashcam is legaal in Nederland. Er zijn echter een paar dingen waar u rekening mee moet houden bij het gebruik van uw dashcam:

De dashcam is niet legaal als je hem gebruikt om andere mensen op te nemen zonder hun toestemming. Dit omvat het opnemen van mensen op openbare straten of in hun eigen huis. De reden waarom dit illegaal is, is vanwege de privacywetgeving die in Nederland en andere Europese landen bestaat.

Als je je dashcam voor commerciële doeleinden gaat gebruiken, dan kan het nodig zijn om extra kosten te betalen voordat je in bepaalde gebieden zoals Amsterdam Centraal Station en Schiphol Airport mag werken.

In 2018 wijzigde Nederland de wetten met betrekking tot dashcams nadat werd vastgesteld dat automobilisten die dashcams gebruiken, vaker de schuld krijgen bij ongevallen dan automobilisten die ze niet hebben. Voor deze verandering kon je een dashcam als bewijs gebruiken als je betrokken was bij een ongeval zolang iemand anders schuldig was, maar nu werkt dat misschien niet meer.

Dit betekent dat het voor Nederlandse automobilisten belangrijk is om de huidige wetgeving te controleren voordat ze een dashcam kopen of in hun voertuig installeren. Als uw auto ouder is dan 1996 (of nieuwer dan 2023), kunnen er beperkingen gelden voor de soorten camera's die legaal in uw voertuig kunnen worden geïnstalleerd: alleen camera's met infraroodfuncties werken onder deze omstandigheden omdat infraroodlicht geen interferentie heeft met andere instrumenten zoals radarpistolen of snelheidsmeters die door politieagenten worden gebruikt tijdens verkeersopstoppingen!

Dashcam DVR met nachtzicht 720p

*Klik op de afbeelding om ons aanbod in dashcams te bekijken.

Conclusie

Dashcams kunnen een geweldig hulpmiddel zijn om te gebruiken terwijl u onderweg bent, maar het is belangrijk om na te denken over hun legaliteit en of ze al dan niet nuttig voor u zullen zijn. Ze kunnen worden gebruikt als bewijs in geval van een ongeval of in het geval dat iemand uw auto steelt.