Ma t/m Vr voor 20:00 besteld, morgen in huis.
GRATIS verzending in NL & BE
30 dagen bedenktijd
Achteraf betalen met Klarna
Welke fitting heb ik nodig?

Welke fitting heb ik nodig?

minuten lezen
Het is soms lastig in te schatten welke fitting je voor je voertuig nodig hebt. In deze blog gaan we dieper in op welke de meest voorkomende fittingen zijn en welke je nodig hebt voor jouw voertuig.

Welke fitting heb ik nodig?

Wat is een fitting?

Een fitting is de verbinding tussen de lamp en de stroombrom van de lamp, deze vorm kan verschillen per lamp of soort. Dit is omdat verschillende lampen verschillende functies hebben. Hier gaan we later in deze blog verder op in.

Welke soorten fittingen zijn er?

In dit artikel houden we het bij de meest gebruikte fittingen geschikt voor autos. 

H1 - dimlicht / grootlicht / mistlamp. Normaal 55 Watt, maar ook in 70W of 75W.
H3 - dimlicht / grootlicht / mistlamp. Normaal 55 Watt.
H4 - dimlicht + grootlicht in één. Normaal 55/60 Watt.
H7 - dimlicht / grootlicht / mistlamp. Normaal 55 Watt.
T10 - Kenteken / interieur.
Ba15s - Achterlicht
Bau15s - Richtingaanwijzer

Welke koplamp fitting heb ik nodig?

Over het algemeen zijn de populairste dimlicht fittingen tegenwoordig H4 en H7 op de derde plek hebben we nog de H1 lamp, deze komt steeds minder voor. Voor interieur en kenteken verlichting wordt meestal T10 gebruikt ook wel W5W genoemd. Als achterlichten heb je de Ba15s als achterlicht en de Bau15s als knipperlicht.

H4 fitting

De H4 dimlicht fitting komt het meeste voor in de auto industrie, deze fitting heeft 3 pootjes. 2 pootjes zijn de + en de - van het lampje. Het derde pootje is bedoeld voor het inschakelen van het grootlicht. In de lamp klapt dan een kapje open waardoor er meer licht naar voor schijnt. Hoe een H4 lamp eruit ziet zie je in de afbeelding hieronder.
Koplamp Wit H4 12V 60/55W op fitting volgens Europese code - UA17805 -  Mecatechnic.com 

H7 fitting

De h7 fitting lijkt heel erg op de H4 fitting echter heeft deze maar 2 pootjes. Het middelste pootje voor het grootlicht mist hier. Dit is omdat je bij een H7 lamp 1 lamp gebruikt voor het dimlicht en nog een andere H7 ernaast voor het grootlicht. Deze lampen zijn beide anders afgesteld zodat het dimlicht een juist lichtbeeld geeft en het grootlicht meer licht geeft en verder schijnt. Je ziet een H7 lamp in de onderstaande afbeelding.

Lucas Koplamp Gloeilamp H7 12v 55w OE477 Doos van 1 Connect 30605

H1 fitting

De H1 fitting lijkt in moderne auto's steeds minder voor te komen. Desondanks is deze toch het benoemen waard. De h1 fitting heeft maar 1 aansluitingspunt. Het lampje is smal en lang hierdoor is hij eenvoudig te herkennen. In onderstaande foto zie je een H1 fitting.

KFZ 16008: Autolamp, H1, 1-pack, P14.5s bei reichelt elektronik

 

Volledig overzicht van fittingen

Auto fitting overzicht