Razendsnelle levering
Gratis verzending in NL & BE
30 dagen bedenktijd
Achteraf betalen met Billink
Wanneer mag mijn kind voorin de auto zitten?

Wanneer mag mijn kind voorin de auto zitten?

minuten lezen
Je wil graag dat je kinderen veilig in de auto zitten. Benieuwd wanneer je kinderen voor in de auto mogen zitten? Lees hier de regels omtrent kinderen in de auto.

Wanneer mogen kinderen voor de auto zitten?

Hoe gek het ook klinkt, er is geen leeftijdsgrens. In Nederland mogen kinderen van alle leeftijden voorin de auto zitten. Let op: Controleer uw auto altijd op een kinderslot aan de voorzijde. Baby voorin de auto? Ja, dat mag ook.

Vanaf welke hoogte mogen kinderen zonder kinderzitje voorin de auto komen?

Kinderen groter dan 1,35 meter mogen voorin de auto zitten zonder kinderzitje. Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten te allen tijde in een kinderzitje of stoelverhoger zitten. Voor-en achterin. Let op: in het buitenland gelden andere regels. In veel Europese landen moeten kinderen onder de 1,50 meter nog vervoerd worden in een kinderzitje of stoelverhoger.

We raden echter aan om een gordelbeschermer te gebruiken voor je kind. De kinderen zitten meestal lager met hun nek waardoor de gordel langs de hals kan snijden of irriteren.

Gordelbeschermers
*Klik op de afbeelding om ons aanbod gordelbeschermers te bekijken

 

Zit uw kind voorin de auto? Veiligheid eerst!

Als er een peuter of baby voorin zit, plaats dan de stoel naar achteren. Dit is verplicht voor kinderen onder de 15 maanden. Waarom? Kinderen lopen meer kans om gewond te raken bij ongevallen dan volwassenen. Kinderhoofden zijn erg zwaar in vergelijking met de rest van het lichaam. Daarom is bij een voorwaartse aanrijding de kans op nekletsel of andere schade veel groter.

Heb je een Maxi-Cosi baby stoeltje voorin? Zorg dan dat de baby met het hoofd richting de voorkant van de auto ligt en schakel de airbag aan de passagiers kant uit. Bij een ongeval kan de airbag namelijk uitklappen met alle gevolgen van dien. Door deze uit te schakelen voorkom je dit.
Aribag kind



isofix

Steeds meer autostoeltjes zijn voorzien van Isofix. Dit is een internationaal gestandaardiseerd kliksysteem voor het vastzetten van autostoelen. Je tikt het kinderzitje op de haak die al aan de auto bevestigd is. Steeds meer auto's zijn uitgerust met Isofix montagebeugels. Vanaf november 2014 moeten alle nieuw verkochte auto's zijn uitgerust met Isofix. Let op: Dit systeem wordt meestal geïnstalleerd op de achterbank en in mindere mate op de passagiersstoel.

Belangrijke regels voor kinderzitjes voorin

Er zijn veel regels bij het vervoeren van uw kind in de auto. De belangrijkste regels voor Nederland in 2022:

  • Zorg voor een goed autostoeltje voorin. Kinderzitjes worden in verschillende "groepen" verkocht. Deze groepen passen bij de lengte of het gewicht van uw kind (afhankelijk van de nieuwe of oude regels).
  • Koop altijd een kinderzitje met het ECE-keurmerk. Zo weet je zeker dat hij aan alle veiligheidseisen voldoet (i-Size).
  • Kinderzitjes dienen in een geschikt en goedgekeurd kliksysteem te worden geplaatst.
  • U kunt uw kind alleen achterstevoren in een kinderzitje vervoeren, als u de airbag op de passagiersstoel voorin hebt uitgeschakeld.
  • Het gebruik van gordelverlengers in kinderzitjes is verboden.
  • In het buitenland kunnen andere regels gelden. Vakantiereis? Check dan vooraf de regels van jouw vakantieland.

Deze regels overtreden? Flinke boete!

Vervoer je een kind kleiner dan 1,35 meter zonder kinderzitje? Of zet je het kinderzitje in de tegenovergestelde richting als de airbag wordt geactiveerd? In alle gevallen wordt een boete van 140 euro opgelegd (bron: Openbaar Ministerie). geld verspillen! Maar het is vooral onveilig als je kinderen voorin de auto hebt die bovenstaande regels overtreden.