Ma t/m Vr voor 20:00 besteld, morgen in huis.
GRATIS verzending in NL & BE
30 dagen bedenktijd
Achteraf betalen met Klarna
Tips om Oververhitting van je Automotor te Voorkomen in de Zomer of in de File

Tips om Oververhitting van je Automotor te Voorkomen in de Zomer of in de File

minuten lezen
Ontdek in onze blog hoe je oververhitting van je auto motorblok kunt voorkomen tijdens de zomerse hitte of in drukke files. Leer essentiële tips om je motor koel te houden en geniet van zorgeloze ritten onder de hete zon.

De zomer is aangebroken en dat betekent dat de temperaturen stijgen. Terwijl je onderweg bent naar je vakantiebestemming of tijdens een drukke file, kan je auto motorblok oververhit raken als gevolg van de intense hitte en gebrek aan luchtstroom. Om te voorkomen dat je auto stilvalt door oververhitting, delen we in deze blog zeven waardevolle tips om je automotor koel te houden, zelfs tijdens de heetste dagen van het jaar.

1. Controleer het koelsysteem

Het koelsysteem van je auto speelt een cruciale rol bij het reguleren van de motortemperatuur. Zorg ervoor dat het koelvloeistofniveau op peil is en dat er geen lekken zijn. Indien nodig, laat het koelsysteem flushen en het koelvloeistof vervangen volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

2. Vervang oude radiator- en slangen

Na verloop van tijd kunnen de radiatorkern en slangen verslijten, waardoor de koelingsefficiëntie afneemt. Controleer regelmatig op tekenen van slijtage, zoals lekken, scheuren of verzwakte slangen. Vervang indien nodig de radiator en slangen om ervoor te zorgen dat het koelsysteem optimaal functioneert.

3. Gebruik de juiste motorolie

Kies voor de zomermaanden een motorolie met een hogere viscositeit en een hogere warmteweerstand. Dit helpt de motor beter bestand te maken tegen hoge temperaturen en vermindert de wrijving, wat kan leiden tot oververhitting. Raadpleeg het handboek van je auto of vraag advies aan een professional om de juiste motorolie voor jouw voertuig te kiezen.

4. Vermijd overbelasting van de motor

Tijdens de zomermaanden is het belangrijk om bewust te zijn van de belasting van je motor, vooral bij lange ritten of het trekken van zware ladingen. Overbelasting kan de motor oververhitten, dus wees voorzichtig en vermijd onnodige belasting. Schakel indien mogelijk over naar een lagere versnelling bij het rijden op steile hellingen om de motor te ontlasten.

5. Parkeer in de schaduw

Wanneer je je auto parkeert, kies dan bij voorkeur een parkeerplek in de schaduw. Direct zonlicht kan de temperatuur in het motorcompartiment snel doen stijgen. Als er geen schaduw beschikbaar is, overweeg dan het gebruik van een zonnescherm voor de voorruit om de hitte te verminderen.

6. Schakel de airconditioning slim in

De airconditioning kan helpen om de temperatuur in je auto te verlagen, maar het kan ook de motor extra belasten. Schakel de airconditioning indien mogelijk uit tijdens langdurige stilstanden of fileverkeer. Als je de airconditioning wel gebruikt, stel dan een iets hogere temperatuur in om de belasting op de motor te verminderen.

7. Voorkom langdurige stationaire draaitijd

Als je in een file terechtkomt, vermijd dan langdurig stationair draaien van de motor. Dit kan leiden tot oververhitting, omdat er weinig luchtstroom is om de radiator te koelen. Schakel je motor uit wanneer je verwacht langer dan een minuut stil te staan. Dit bespaart niet alleen brandstof, maar helpt ook om oververhitting te voorkomen.

Warmtemeter Controleren

De warmtemeter geeft de temperatuur van je motor aan. Het normale bereik ligt zelden tussen de koude en hete markeringen. Als de warmtemeter in de richting van "H" gaat of in het rode gebied, wordt dit op oververhitting gemeten. Stop onmiddellijk en laat de motor afkoelen om schade te voorkomen. Houd de warmtemeter van je auto dus goed in de gaten en neem onmiddellijk actie bij tekenen van oververhitting om motorproblemen te voorkomen.

Conclusie

Het voorkomen van oververhitting van je auto motorblok is essentieel om ongemakken en mogelijk schade te voorkomen tijdens de zomerse hitte of in de file. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, bewust te zijn van de belasting van je motor en enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je de kans op oververhitting aanzienlijk verminderen. Houd je motor koel en geniet van een probleemloze zomer op de weg!