Op werkdagen voor 20:00 besteld, morgen in huis.
Gratis verzending vanaf €25 in NL & BE
30 dagen bedenktijd
Achteraf betalen met Billink
Mag ik zomaar een parkeerverbod bord plaatsen?

Mag ik zomaar een parkeerverbod bord plaatsen?

minuten lezen
Een parkeerverbod bord plaatsen is eenvoudig. De regels, uitvoering en handhaving zijn echter nog niet altijd zo duidelijk. Lees er hier in dit artikel meer over.

U kent waarschijnlijk het probleem. Rondom uw bedrijfspand of appartement is voldoende parkeergelegenheid zodat iedere bezoeker, medewerker of bewoner zijn auto goed kan parkeren. Maar soms is dit helaas niet mogelijk omdat ook anderen hun auto op het terrein van het pand hebben geparkeerd. Dit kunnen bijvoorbeeld bewoners zijn die geen parkeerplaats hebben gekocht of een andere auto willen parkeren, of iemand die daar zijn auto heeft geparkeerd om elders boodschappen te doen. Vooral daar waar parkeerplaatsen schaars zijn en parkeren in de buurt niet mogelijk of duur is, zorgen deze illegaalparkeerders voor problemen. De vraag is: kan er een parkeerverbod worden opgelegd?


Parkeren op uw terrein is niet toegestaan

Zolang het uw eigen terrein is, staat het u natuurlijk geheel vrij om op welke manier dan ook uit te leggen dat derden niet op uw terrein mogen parkeren. Het kan dus op elke denkbare manier. Hiervoor hebben we bijvoorbeeld een lijn getrokken met onze parkeerborden. Deze bordjes geven bijvoorbeeld een parkeerplaats voor bezoekers aan of geven aan dat (meerdere) parkeerplaatsen gereserveerd zijn voor bewoners. Deze parkeerborden zijn volledig reflecterend en toegankelijk. Bevestig ze aan de originele buispaal met wat verkeersbordbevestigingen en de boodschap komt vrij duidelijk over.

Natuurlijk kunt u ook een echt officieel parkeerverbodbord kopen. Dat doen we natuurlijk met het bekende verkeersbord E01. Door het vast te maken aan de originele flessenpaal en bordbeugels wordt het allemaal erg officieel. Het parkeerverbod kan nog effectiever gemaakt worden door het onderste bord OB304 "Sleepopdracht geldig" onder het E01 bord te hangen.


Hoe handhaaft de politie het parkeerverbod?

Of de Verkeerswet en de bijbehorende verkeersregels van toepassing zijn op foutparkeerders, hangt ervan af of uw parkeerplaats voor iedereen toegankelijk is. Indien het parkeerterrein vanaf een openbare weg bereikbaar is, is dat gebied een "open weg" in de zin van de Verkeerswet. Het maakt niet uit of het privébezit is. Het maakt in principe niet uit of er een verkeersbord staat dat aangeeft dat het privéterrein is. De wet gebruikt hier de operatieve term omdat deze verwijst naar de weg zelf.

Dit betekent dat als de parkeerplaats voor iemand toegankelijk is, de normale verkeersregels worden gevolgd. Dit lijkt u misschien een beetje vreemd, aangezien het om privébezit gaat, maar u kunt er echt baat bij hebben. Illegaal parkeren is verboden en de politie heeft het recht om handhavend op te treden. In principe is het zelfs mogelijk dat een verkeerd geparkeerde auto weggesleept kan worden.

Denk echter niet dat de politie voor de deur staat om een ​​bekeuring uit te delen of zelfs de auto weg te slepen. De verkeerswet wordt namelijk alleen overtreden als er bijvoorbeeld buiten parkeerplaatsen of op de stoep wordt geparkeerd. Als de auto's slechts in vakken netjes worden geparkeerd, heeft de politie geen recht om op te treden op grond van de Wegenverkeerswet. Er is geen misdaad gepleegd. Daarbij speelt mee dat de politie pas ingrijpt bij dreiging of overlast, ook als het strikt genomen een overtreding is.

Maar ook als je aan alle bovenstaande voorwaarden hebt voldaan, leert de ervaring dat bij overlast of zelfs gevaar de politie niet snel optreedt als de eigenaar van de parkeerplaats de politie belt. Illegaal parkeren op eigen terrein heeft vrijwel nooit prioriteit omdat de politie wel wat beters te doen heeft.

Bord 'Wegsleepregeling van kracht', geeft dat extra rechten?

Hierboven vermeldden we al het onderste label OB304 "Geldige sleepopdracht". Het waarschuwt voor de gevolgen als iemand zijn auto op uw terrein parkeert. Kortom, een illegaal parkeerder schendt de eigendomsrechten van de eigenaar van de parkeerplaats. Hoewel het spelen van je eigen scheidsrechter bij wet verboden is, moet niet aan alles worden gedacht. Dit betekent dat als de politie niet wil meewerken, er een sleepwagen kan worden opgeroepen om de auto weg te slepen als het voertuig echt van het werk moet worden gehaald. Houd wel rekening met de sleepkosten zoals die voor u zijn. U kunt de kosten van de sleepdienst verhalen op de verkeerde parkeerplaatsbeheerder als u rekening houdt met de volgende punten:

  1. Volgens de wet komt de aansprakelijkheid voor illegaal parkeren voort uit de illegale handeling zelf. Naast schending van eigendomsrechten moet er ook sprake zijn van schuld. Het is natuurlijk de vraag of iemand die snel een auto op uw terrein parkeert, werkelijk in fout is, zeker als niet duidelijk is dat de bestuurder privéterrein betreedt. Daarom is het erg belangrijk om het uit te leggen met een blauw bord met de tekst "Ongeautoriseerde toegang verboden, art.461 van de wet. v. Strafrechtelijk". Bij het ontbreken van dit bord kunt u geen sleepkosten in rekening brengen voor ondeugdelijk parkeren.

  2. Voor het verhalen van schade is het natuurlijk essentieel om te weten wie de dader is. Helaas is dit in de praktijk geen gemakkelijke opgave. Het is niet zo eenvoudig om de sleep weg te houden totdat de kosten zijn betaald

  3. In het geval van de vereniging van eigenaren (VvE) is het belangrijk om te registreren dat de VvE in dergelijke gevallen werkt. VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud van openbare voorzieningen. Het bestrijden van illegaal parkeren maakt deel uit van de taakomschrijving als het gaat om een ​​gemeenschappelijke ruimte, zoals uw landschap