Altijd Gratis verzenden en retourneren
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
30 dagen bedenktijd
Achteraf betalen met Klarna
4.8/5 tm-google
Kenteken of Auto Overschrijven Online / Digitaal in 6 stappen!

Kenteken of Auto Overschrijven Online / Digitaal in 6 stappen!

minuten lezen
Schrijf tegenwoordig eenvoudig je auto over online en digitaal via je DigiD! Overschrijven in 6 stappen. Klaar en gedaan binnen nog geen 5 minuten. Lees hier hoe het in z'n werk gaat.

Heeft u een auto gekocht? Het kenteken moet dan worden geregistreerd om de officiële eigenaar te worden. Dit wordt "auto overschrijven" genoemd. Je kunt het natuurlijk op het postkantoor doen of je laten registreren, maar waarom zou je het huis verlaten? U kunt de auto eenvoudig online verplaatsen. We vertellen je hoe.

Wat heb ik nodig bij het verplaatsen van een auto of kenteken?

Het kenteken kan alleen online worden overgemaakt via de website van de RDW (Rijksdienst Wegverkeer). Hiervoor moet u inloggen met uw DigiD-code. Tip: Download de DigiD app, heel eenvoudig! Daarnaast heeft u voor de overdracht van de auto twee documenten (kentekennummer) nodig:

✓ Kentekenbewijs in creditcardformaat
✓ De volledige tenaamstellingscode (9) cijfers

Of als u nog een papieren kentekenbewijs heeft:

✓ Kentekenbewijs (deel 1B)
✓ Overschrijvingsbewijs (deel 2)

Hoe kan ik online een auto (kenteken) overschrijven?

 1. Ga naar het onderdeel "Voertuig overschrijven" van het RDW-webportal en log in met uw DigiD.

 2. Bevestig uw identiteitskaart. Dit doe je met de kaartlezer van je Android smartphone of NFC. Helaas is deze stap nog niet mogelijk op de iPhone vanwege de beperkingen van Apple. Dit is een eenmalige controle, dus als u dit al eerder met DigiD heeft gedaan, kunt u direct verder. Geen kaartlezer? Dan moet je nog naar het postkantoor of aanmeldpunt.
  [Deze stap hoeft dus alleen als u de DigiD app nog niet heeft ingesteld/ nooit gebruikt]

 3. Volg alle instructies op het scherm.

 4. Betaal de overschrijving met IDEAL. Prijs: € 10,10. Het voertuig wordt pas op uw naam geregistreerd als de RDW uw betaling heeft verwerkt.

 5. U ontvangt in totaal 3 e-mails.
  - E-mail 1: Bevestiging van uw aanvraag. Via deze e-mail kunt u ook de status van uw aanvraag controleren.
  - E-mail 2: Bevestiging van betaling en overdracht. U bent autobezitter geworden!
  - E-mail 3: Hierin staat een link naar het vrijwaringsbewijs en het eerste deel van de tenaamstellingscode. U geeft het bewijs van vrijwaring aan de verkoper.

 6. Het kentekenbewijs (in de vorm van een creditcard) en het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvangt u uiteindelijk per post via de RDW. Deze is nu compleet (9 nummers). Houd het bij de hand, want je hebt de kentekencode weer nodig als je de auto wilt verkopen. Uw registratiecode vergeten? Lees hier wat je moet doen.

Vergeet uw nieuwe auto niet te verzekeren!

Auto overgeschreven? Gefeliciteerd, u bent officieel eigenaar van het voertuig! Ook bent u direct verantwoordelijk voor het afsluiten van een autoverzekering. Een WA-verzekering is verplicht in Nederland. Voorkom een boete of problemen met schade en sluit per direct een autoverzekering af.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »