Op werkdagen voor 20:00 besteld, morgen in huis.
Gratis verzending vanaf €25 in NL & BE
30 dagen bedenktijd
Achteraf betalen met Billink
Hoe installeer ik een Continue Voeding voor mijn Dashcam [2 draads & 3-draads Aansluiting]

Hoe installeer ik een Continue Voeding voor mijn Dashcam [2 draads & 3-draads Aansluiting]

minuten lezen
Een dashcam is een handig apparaat dat videobeelden vastlegt tijdens het rijden. Om de dashcam continu van stroom te voorzien, zelfs wanneer je auto is uitgeschakeld, is het aansluiten van een continue voeding noodzakelijk. In deze handleiding leggen we stap voor stap uit hoe je een continue voeding aansluit op je dashcam, zowel voor 2-draads als 3-draads aansluitingen. We zullen ook het benodigde gereedschap bespreken, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan.

2-draads aansluiting:

Een 2-draads aansluiting voor je dashcam zorgt ervoor dat deze continu wordt gevoed wanneer je auto is ingeschakeld. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

Stap 1: Verzamel het benodigde gereedschap.

Om een 2-draads aansluiting te maken voor je dashcam, heb je de volgende gereedschappen nodig:

  • Dashcam
  • Dashcam-voedingskabel
  • Kabelschoentang
  • Draadstriptang
  • Elektrische tape
  • Optioneel: kabelbinders

Stap 2: Bepaal de juiste voedingsbron.

Identificeer een voedingsbron in je auto die alleen actief is wanneer het contact is ingeschakeld, zoals een sigarettenaansteker of een accessoire-aansluiting. Zorg ervoor dat je deze voedingsbron hebt gecontroleerd met een multimeter om er zeker van te zijn dat deze stroom levert wanneer het contact is ingeschakeld.

Fusebox

Stap 3: Sluit de voedingskabel aan op de voedingsbron.

Sluit de voedingskabel van je dashcam aan op de voedingsbron die je hebt geïdentificeerd. Afhankelijk van de aansluiting op je dashcam, kan dit betekenen dat je de kabel moet bevestigen aan de sigarettenaansteker of een andere aansluiting. Zorg ervoor dat de verbinding stevig is en gebruik indien nodig een kabelschoentang om de kabel veilig vast te zetten.

Stap 4: Werk de voedingskabel weg.

Om een nette installatie te garanderen, werk je de voedingskabel zorgvuldig weg. Zorg ervoor dat de kabel geen hinder veroorzaakt en niet in contact komt met bewegende onderdelen. Gebruik kabelbinders of andere bevestigingsmiddelen om de kabel veilig en geordend langs de randen van het interieur te leiden. Dit helpt ook bij het voorkomen van interferentie met andere systemen in de auto.

Stap 5: Test de aansluiting.

Start de motor van je auto en controleer of de dashcam wordt ingeschakeld en normaal functioneert wanneer het contact is ingeschakeld. Als alles correct is aangesloten, zou de dashcam nu continu van stroom moeten worden voorzien tijdens het rijden.

Test dashcam

Bekijk ons aanbod in continue voeding kabels hier

3-draads aansluiting:

Een 3-draads aansluiting voor je dashcam biedt extra functionaliteit, zoals parkeerbewaking. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

Stap 1: Verzamel het benodigde gereedschap.

Om een 3-draads aansluiting te maken voor je dashcam, heb je dezelfde gereedschappen nodig als bij de 2-draads aansluiting, plus:

  • Dashcam
  • Dashcam-voedingskabel
  • Kabelschoentang
  • Draadstriptang
  • Elektrische tape
  • Optioneel: kabelbinders
  • Verbindingskabel voor constante stroom
  • Verbindingskabel voor constante stroom
  • Krimpkous

Stap 2: Identificeer de juiste voedingsbronnen.

Gebruik een spanningzoeker of multimeter om te bepalen welke zekeringen stroom leveren, zowel bij ingeschakeld contact als bij uitgeschakeld contact. Raadpleeg de handleiding van je voertuig voor specifieke informatie over de zekeringen en hun functies. Doorgaans zijn er zekeringen die continu stroom leveren, zoals die voor de remlichten, en zekeringen die alleen stroom leveren wanneer het contact is ingeschakeld.

Fusebox

Stap 3: Routeer de kabel naar de zekeringskast.

Begin met het geleiden van de kabel vanaf de dashcam naar de zekeringskast. Werk de kabel netjes weg en zorg ervoor dat er voldoende lengte overblijft om de aansluitingen te kunnen maken. Je kunt indien nodig een deel van de kabel inkorten om overtollige draden te voorkomen.

Stap 4: Sluit de voedingskabels aan.

Als je gebruikmaakt van een zekeringhouder, verwijder dan de zekering die je wilt gebruiken uit de zekeringhouder met behulp van een punttang. Strip vervolgens een stukje van de kabelmantel af zodat je de kabel bij de zekering kunt plaatsen.

Steek dan de zekeringhouder op de plek waar je zojuist de zekering hebt verwijderd. Plaats vervolgens de zekering zelf weer in de zekeringhouder, samen met de zekering die bij de zekeringhouder is geleverd. Op deze manier zijn beide punten gezekerd. Steek de kabel van de continue voeding in de cilinder van de zekeringhouder en knijp hem vervolgens stevig vast met behulp van een kabelschoentang. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de zekeringhouder correct is georiënteerd in het contact. Raadpleeg het onderstaande schema en de foto's voor meer informatie.

Voor de zwarte kabel van de voeding moet je een aardpunt vinden. Dit is een punt dat in verbinding staat met het chassis van de auto. Vaak is zo'n punt te vinden in de buurt van de zekeringkast en herkenbaar aan een schroef of moer waar ook andere kabels aan zijn bevestigd. Raadpleeg indien nodig de handleiding van je auto.

Zekering

Stap 5: Werk de voedingskabels weg.

Volg dezelfde stappen als bij de 2-draads aansluiting om de voedingskabels netjes weg te werken. Gebruik kabelbinders en krimpkous om de kabels veilig te bevestigen en te beschermen.

Stap 6: Test de aansluiting.

Start de motor van je auto en controleer of de dashcam wordt ingeschakeld en normaal functioneert wanneer het contact is ingeschakeld. Controleer ook of de dashcam overschakelt naar de parkeermodus wanneer de auto geparkeerd staat en de parkeermoduskabel van stroom wordt voorzien.

Test dashcam

Stap 7: Monteer de dashcam.

Bevestig de dashcam stevig op de gekozen locatie in je voertuig volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat de camera goed is uitgelijnd en een duidelijk zicht heeft op de weg.

Stap 8: Werk de kabel af.

Werk de kabel netjes weg om te voorkomen dat deze in de weg zit of andere onderdelen van het voertuig beschadigt. Gebruik kabelbinders of kabelklemmen om de kabel veilig vast te zetten langs de randen van het interieur. Zorg ervoor dat de kabel niet interfereert met het zicht van de bestuurder of het functioneren van andere systemen in het voertuig.

Bekalbeling verbergen

Nu heb je succesvol de continue voeding voor je dashcam geïnstalleerd. De dashcam zal nu van stroom worden voorzien tijdens het rijden en je kunt gebruikmaken van functies zoals de parkeerstand. Het is altijd belangrijk om de instructies en richtlijnen van de fabrikant van je dashcam te volgen en indien nodig professionele hulp in te schakelen bij het installeren van de continue voeding.