Op werkdagen voor 20:00 besteld, morgen in huis.
Gratis verzending vanaf €25 in NL & BE
30 dagen bedenktijd
Achteraf betalen met Billink
Wat is het verschil tussen een 1CH & 2CH Dashcam

Wat is het verschil tussen een 1CH & 2CH Dashcam

minuten lezen
In de wereld van autorijden en verkeersveiligheid is het hebben van een dashcam steeds populairder geworden. Dashcams bieden talloze voordelen, zoals het vastleggen van bewijsmateriaal bij ongevallen, bescherming tegen verzekeringsfraude en zelfs het creëren van unieke reisvideo's. Bij het kiezen van een dashcam word je echter geconfronteerd met de keuze tussen een 1CH en 2CH systeem. In deze blog gaan we dieper in op het verschil tussen deze twee opties en waarom een 2CH dashcam mogelijk de betere keuze is.

1CH Dashcam:

Een 1CH dashcam, ook wel bekend als een enkelkanaals dashcam, is ontworpen om video-opnamen te maken vanuit één gezichtspunt: meestal vanaf de voorkant van het voertuig. Het wordt op de voorruit of het dashboard geïnstalleerd en legt de weg voor je vast terwijl je rijdt. Deze camera's zijn meestal betaalbaar en eenvoudig te installeren. Ze bieden echter alleen beelden van de voorkant van je voertuig, wat betekent dat ze geen volledig beeld geven van wat er om je heen gebeurt.

Voordelen van een 1CH Dashcam:

1. Eenvoudig in gebruik: Een 1CH dashcam is gemakkelijk te installeren en te bedienen. Het vereist minimale configuratie en biedt rechttoe rechtaan functionaliteit.
2. Betaalbaarheid: Over het algemeen zijn 1CH dashcams goedkoper dan 2CH dashcams, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn voor bestuurders met een beperkt budget.
3. Ononderbroken opname: Met een 1CH dashcam kun je continu opnemen zonder je zorgen te hoeven maken over het handmatig overschrijven van opnamen.

Beperkingen van een 1CH Dashcam:

1. Beperkte dekking: Aangezien een 1CH dashcam alleen de voorkant van het voertuig vastlegt, mis je mogelijk belangrijke gebeurtenissen of incidenten die zich aan de zijkanten of achterkant van je auto voordoen.
2. Ontbreken van bewijs: In geval van een aanrijding van achteren of zijdelingse aanrijding, heb je mogelijk geen video-opname die als bewijs kan dienen om je onschuld te bewijzen.
3. Beperkte context: Het ontbreken van een tweede camera kan resulteren in het verlies van waardevolle contextuele informatie die van pas kan komen bij het analyseren van verkeerssituaties.

Bekijk ons aanbod in Dashcams hier

2CH Dashcam:

Een 2CH dashcam, ook wel bekend als een tweevoudige dashcam of dual-channel dashcam, bestaat uit twee camera's die gelijktijdig video-opnamen maken. Meestal wordt de ene camera op de voorruit geplaatst, terwijl de andere op de achterruit of in het interieur van het voertuig wordt

geïnstalleerd. Hierdoor worden zowel de weg voor je als de gebeurtenissen binnenin of achter je auto vastgelegd.

Voordelen van een 2CH Dashcam:

1. Volledige dekking: Met een 2CH dashcam krijg je een volledig beeld van wat er om je heen gebeurt. Dit omvat niet alleen de weg voor je, maar ook de activiteiten in het interieur van je voertuig en het verkeer achter je.
2. Verhoogde veiligheid: Met een 2CH dashcam vergroot je je veiligheid op de weg. Het helpt niet alleen bij het vastleggen van ongevallen, maar ook bij het monitoren van eventueel roekeloos gedrag van andere bestuurders of passagiers in je auto.
3. Sterker bewijsmateriaal: In het geval van een ongeval heb je met een 2CH dashcam een betere kans om alle relevante details vast te leggen, inclusief de oorzaak van het incident. Dit kan helpen bij het verstrekken van sterk bewijsmateriaal bij verzekeringsclaims of juridische procedures.

Beperkingen van een 2CH Dashcam:

1. Kosten: Over het algemeen zijn 2CH dashcams duurder dan 1CH dashcams. Het installeren van twee camera's en het vereiste extra opnamemateriaal brengen hogere kosten met zich mee.
2. Complexere installatie: Het installeren van een 2CH dashcam vergt mogelijk wat meer tijd en moeite, vooral als je de camera's op verschillende posities in je voertuig wilt plaatsen.
3. Grotere gegevensopslag: Aangezien er twee camera's continu opnemen, kan een 2CH dashcam meer opslagruimte op je geheugenkaart vereisen. Je moet mogelijk vaker de gegevens opslaan of oudere opnamen handmatig verwijderen.

Bekijk ons aanbod in Dashcams hier

Conclusie:

Hoewel een 1CH dashcam de basisfuncties biedt om opnames van de weg te maken, kan een 2CH dashcam je verkeerservaring naar een hoger niveau tillen. Met een 2CH dashcam krijg je een vollediger beeld van wat er om je heen gebeurt, verbeter je de veiligheid en vergroot je de kans op het vastleggen van cruciale gebeurtenissen. Ondanks de hogere kosten en enige installatiecomplexiteit kan een 2CH dashcam uiteindelijk een waardevolle investering zijn voor bestuurders die prioriteit geven aan verkeersveiligheid en volledige dekking wensen tijdens hun autoritten.