Razendsnelle levering
Gratis verzending in NL & BE
30 dagen bedenktijd
Achteraf betalen met Billink
Wat is een kleine beurt bij een autogarage?

Wat is een kleine beurt bij een autogarage?

minuten lezen
Een kleine onderhoudsbeurt betekent dat een technicus de belangrijkste systemen van uw auto heeft geïnspecteerd en ervoor heeft gezorgd dat alles naar behoren werkt.

Introduction

Uw auto regelmatig laten onderhouden is een van de beste manieren om hem soepel te laten rijden. Een kleine onderhoudsbeurt moet elke 10.000 km of zes maanden worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat alles werkt zoals het hoort.

Een kleine onderhoudsbeurt betekent dat een technicus de belangrijkste systemen van uw auto heeft geïnspecteerd en ervoor heeft gezorgd dat alles naar behoren werkt. Kleine onderhoudsbeurten kunnen bestaan uit het verversen van de olie, het controleren van de banden, het vervangen van de luchtfilter of de brandstoffilter(s).

Serie van controles.

Als u erover nadenkt, is uw auto net als een mens. Het is een machine die regelmatig onderhoud nodig heeft om in goede conditie te blijven. Net zoals u voor uzelf zorgt, moet u ook voor uw auto zorgen. Als onderdeel van dit onderhoud, zijn er verschillende dingen die regelmatig moeten worden gecontroleerd en indien nodig vervangen:

  • Olie: Zonder olie in de motor kan een auto niet erg lang goed of veilig rijden. Dit betekent dat een olieverversing minstens om de 3 maanden moet gebeuren, afhankelijk van hoeveel u elke dag/week/maand rijdt (of seizoensgebonden). Uw monteur zal het peil elke keer dat hij deze onderhoudsbeurt uitvoert controleren en indien nodig extra onderhoudsbeurten aanbevelen (zoals het verversen van de koelvloeistof).

  • Banden: Als een van deze banden onherstelbaar beschadigd raakt, kan uw auto zich niet gemakkelijk meer bewegen, wat kan leiden tot letsel. Niet alleen helpt de juiste bandenspanning om het gewicht gelijkmatig over de vier banden te verdelen, maar vermindert ook de slijtage van de banden na verloop van tijd, omdat de bandenspanning aanzienlijk minder verandert met de temperatuur dan andere factoren zoals de snelheid - dus een lagere bandenspanning dan aanbevolen kan na verloop van tijd resulteren in ernstige schade, omdat dit leidt tot overmatige buiging tussen de rubberen oppervlakken, wat direct leidt tot scheuren en breken.

Olie verversen.

De meest elementaire van alle auto-onderhoudsbeurten is het verversen van de olie. Het is een van de gemakkelijkste en meest voorkomende onderhoudsprocedures, maar het kan ook een van de belangrijkste zijn als u het niet op regelmatige basis laat doen.

Olie is een essentieel onderdeel voor de prestaties van uw motor; zonder olie zal uw motor oververhit raken en snel doorbranden. Wanneer u uw olie ververst om de nabij de 5.000 km houdt u uw motor soepel en efficiënt, zodat hij zo lang mogelijk mee kan gaan.

Sommige garages zullen het verversen van de olie als onderdeel van een klein onderhoudspakket zonder extra kosten aanbieden, anderen zullen extra kosten in rekening brengen voor deze taak.

Valvoline Motorolie 5W30 1L Vol Synthetisch
*Klik op de afbeelding om ons aanbod in olie te bekijken.

Controleer de conditie van uw banden

Het is belangrijk om bij elke onderhoudsbeurt de staat van uw banden te controleren. Dit kan u helpen te bepalen of er onderhoudsproblemen zijn die moeten worden aangepakt. Controleer de bandenspanning, de profieldiepte en de zijwand op beschadigingen, ongelijkmatige slijtage, bulten of blaren en barsten of scheurtjes.

Controleer het niveau van de remvloeistof.

Wanneer u uw remmen laat onderhouden, zal de technicus het niveau van de remvloeistof controleren en kijken of er tekenen van schade zijn. De technicus zal de remmen onderzoeken om te zien of ze lekken. Hij of zij zal ze ook inspecteren op slijtage en corrosie die van invloed kunnen zijn op hoe goed ze werken wanneer ze worden gebruikt.

Controleer het airconditioningsysteem.

Als u een airconditioningsysteem in uw auto hebt, moet u dit tijdens onderhoudsbeurten controleren.

De kern van de verdamper moet worden geïnspecteerd op scheuren of beschadigingen waardoor vocht in de passagiersruimte van het voertuig kan lekken. De slangen moeten ook worden gecontroleerd op scheurtjes of overmatige slijtage waardoor koelmiddel in andere delen van het systeem kan lekken, wat extra problemen met de prestaties en de efficiëntie kan veroorzaken.

De compressor moet worden gecontroleerd op tekenen van lekkage of beschadiging die van invloed kunnen zijn op de werking en voorkomen dat hij goed werkt wanneer dat het meest nodig is.

Vervang brandstof- en luchtfilters.

Een van de belangrijkste kleine onderhoudsbeurten die u aan uw auto kunt uitvoeren, is het controleren van het brandstoffilter en de luchtfilters.

De luchtfilter moet worden vervangen elke 20.000 km, of een keer per jaar als je rijdt minder dan dat. Het zit vaak in een doos boven in de motorruimte die gemakkelijk te bereiken is met een ratelsleutel. Sommige voertuigen hebben aan de zijkant gemonteerde luchtfilters; verwijder deze door ze uit hun behuizing te schroeven. Zorg er bij het vervangen van een oude filter voor dat u er een gebruikt die voor uw voertuig is gemaakt - niet zomaar een oude vervanger is goed genoeg!

Een brandstoffilter moet gewoonlijk om de 50.000 km of zo worden vervangen; dit wordt gewoonlijk gedaan bij een auto-winkel omdat het het verwijderen van een deel van uw benzinetank impliceert (dit vergt slechts ongeveer 20 minuten). Uw monteur zal beide filters in een keer vervangen omdat het geen aparte items zijn.

Luchfilters

*Klik op de afbeelding om ons aanbod luchtfilters te bekijken

Kijk naar bougies en bobines.

Bougies en bobines zijn essentiële onderdelen van een motor. Zij zorgen voor de vonk die de verbranding in de cilinders van uw auto op gang brengt. Aan de hand van de volgende controles kunt u bepalen of deze onderdelen aan vervanging toe zijn:

Kijk naar bougies op tekenen van slijtage - Controleer de conditie van uw bougies op tekenen van afzettingen of corrosie. Als ze versleten zijn, vervang ze dan onmiddellijk.

Controleer de bobines op tekenen van schade - Controleer de bobines op tekenen dat ze zijn beschadigd door hitte, water of andere elementen en daarom moeten worden vervangen

Bougies controleren op tekenen van afzetting - Kijk naar de elektroden van uw bougies; als ze tekenen van koolstofafzetting of andere zichtbare afzettingen vertonen, moeten ze onmiddellijk worden vervangen

Vervang vloeistoffen zoals koelvloeistof of stuurvloeistof.

Onderhoudsintervallen omvatten:

  • Ververs vloeistoffen zoals koelvloeistof of stuurvloeistof een of twee keer per jaar.

  • Controleer het peil van de vloeistoffen voordat u de auto start, maar vul ze niet te vol. Nadat u met de auto hebt gereden, controleert u het vloeistofpeil opnieuw en vult u zo nodig bij. Als een van deze vloeistoffen laag of leeg is, kan dit schade aan uw motor veroorzaken.

Kijk naar de wiellagers.

Wiellagers zijn een onderdeel van het ophangingssysteem, waardoor de wielen kunnen draaien. Deze lagers zijn speciaal ontworpen om de wielen op en neer te laten bewegen terwijl ze draaien, terwijl ze ook de wrijving verminderen en het mogelijk maken dat uw voertuig soepel rijdt.

Wiellagers zijn op geen enkele manier afgedicht of gesmeerd, dus u mag er nooit extra smering aan toevoegen. Ze moeten regelmatig worden geïnspecteerd op tekenen van schade of slijtage; als u merkt dat uw wiellagers moeten worden gerepareerd of vervangen, neem dan onmiddellijk contact op met een autogarage!

Als u problemen ondervindt met de ophanging van uw auto als gevolg van versleten wiellagers, kan het tijd zijn voor een meer grondige inspectie door een professionele monteur bij een autogarage bij u in de buurt!

Deze controles zijn belangrijk.

Onthoud: Deze controles zijn belangrijk om uw auto soepel te laten lopen.

  • )lieverversing is een van de meest elementaire diensten bij een autogarage, maar het is ook een van de meest voordelige. Deze eenvoudige procedure moet om de drie maanden of 5.000 kmworden gedaan. De frequentie hangt af van hoe u rijdt. Raadpleeg uw gebruikershandleiding voor de aanbevolen intervallen.

  • Naast het controleren van het oliepeil zullen technici een visuele inspectie uitvoeren van andere onderdelen van uw motor om te controleren op lekkage en slijtage. Een technicus kan ook een peilstok gebruiken om het peil van vloeistoffen zoals koelvloeistof of transmissievloeistof te meten.*

Conclusie

Wij hopen dat dit artikel u heeft geholpen te begrijpen wat een kleine onderhoudsbeurt is en hoe het uw auto ten goede kan komen. Onthoud dat de sleutel tot onderhoud consistentie is. Hoe regelmatiger u deze controles en vervangingen uitvoert, hoe kleiner de kans dat er iets stuk gaat op de weg of tijdens een noodsituatie.