Razendsnelle levering
Gratis verzending in NL & BE
30 dagen bedenktijd
Achteraf betalen met Billink
Hoe vervang ik de olie van mijn auto?

Hoe vervang ik de olie van mijn auto?

minuten lezen
De olie verversen is een verrassend eenvoudig proces, dat iedereen kan doen. Alles wat u nodig heeft is een moersleutelset en wat basis handgereedschap, samen met wat tijd en geduld. Lees in onze blog alles over de werkzaamheden en in welke volgorde de stappen genomen dienen te worden om zo snel en eenvoudig mogelijk je olie te vervangen!

Hoe vervang ik de olie van mijn auto?

Introductie

Als u een auto bezit, is de kans groot dat u ten minste eenmaal de olie heeft verversen. Als dit uw eerste keer is, maak u dan geen zorgen het is gemakkelijker dan u denkt! Lees in onze blog alles over de werkzaamheden en in welke volgorde de stappen genomen dienen te worden om zo snel en eenvoudig mogelijk je olie te vervangen!

Start met een warme motor. 

  • Een warme motor vergemakkelijkt de toegang tot de oliepan. De eerste stap bij het verversen van de olie van uw auto is het opwarmen van de motor, omdat u dan gemakkelijker bij alle belangrijke onderdelen kunt komen. Dit geldt ook voor het verwijderen van de aftapplug en het filter, wat veel gemakkelijker zal gaan als ze niet vastgevroren zitten.

  • De warme motor vergemakkelijkt het verwijderen van het oliefilter. Wanneer u de olie van uw eigen auto of vrachtwagen vervangt, moet u het oude filter verwijderen en vervangen door een nieuw filter voordat u alle oude vloeistof laat weglopen van onder dat filter op uw voertuig (zie volgende stap). U zult dit zo snel mogelijk na het starten willen doen; anders kan het moeilijk worden door de koele temperaturen in dat compartiment waar alles zich bevindt (en ook omdat er minder mensen in de buurt zijn).

Zet de auto op kriksteunen.

Zorg ervoor dat de auto in de parkeerstand staat en zet hem dan op kriksteunen. De kriksteunen zorgen ervoor dat uw auto stabiel staat en veilig is om aan te werken, ze zijn ook belangrijk om veiligheidsredenen - u wilt niet onder een auto liggen wanneer deze valt door een verkeerde hefinrichting. U kunt oprijplaten of krikken gebruiken om een kant van de auto omhoog te brengen zodat u bij de onderkant kunt komen, gebruik nooit oprijplaten of krikken omdat die niet voldoende stabiliteit bieden. Zorg ervoor dat u nooit een krik gebruikt die te klein is voor het chassis van uw auto; hierdoor kan het chassis beschadigd raken. Zorg er ook voor dat de krik groot genoeg is om niet alleen het gewicht van uw auto te dragen, maar altijd iets meer dan dat.

Tap de olie af.

  • Draai de tap los, deze is te vinden aan de onderkant van uw auto. Het is een kleine bout met een platte kop.

  • Gebruik een opvangbak om de olie op te vangen. Een winkeldoek rond een trechter is een goede manier om gemorste olie op te vangen.

  • Laat de auto minimaal een halfuur uitlekken.

Verwijder het oliefilter.

Om het oliefilter te verwijderen, gebruik je een bandsleutel. Als dat niet werkt, gebruik dan een filtersleutel.

Maak schoon waar het oliefilter komt.

U moet het oliefilterhuis schoonmaken en het oude filter vervangen door een nieuwe. Je kunt elk type schoonmaakmiddel gebruiken, maar we raden aan een milde zeep of ontvetter en heet water te gebruiken. Je kunt het oude filter met de hand verwijderen, maar zorg ervoor dat het goed vastzit, zodat het niet in de motorruimte valt als je het verwijdert.

Eenmaal schoongemaakt en opnieuw geïnstalleerd, draai stevig vast, maar overdrijf het niet! Het is belangrijk om niet te hard aan te draaien.

Nu alles in orde is (inclusief het controleren op lekken), is het tijd om te testen of alles weer naar behoren werkt met enkele eenvoudige controles zoals het controleren van de niveaus voordat u wegrijdt!

Vervang uw aftapplug en sluitring.

Nadat de olie is afgetapt, vervangt u de aftapplug door een nieuwe. Zorg ervoor dat hij goed vastzit! Als dat niet het geval is, moet u deze stap binnenkort opnieuw uitvoeren.

Plaats vervolgens een nieuwe sluitring op de nieuwe aftapplug en schroef hem met de hand vast totdat u hem niet meer dan de helft van een slag kunt draaien. Dit helpt om overtollige speling weg te werken wanneer u hem later volledig gaat aandraaien.

Controleer tenslotte of alles er goed uitziet-uw aftapplug zit strak genoeg zonder te strak te zitten; er zijn geen lekken tussen die sluitring en je motorblok; enz-en maak je klaar om over te gaan tot het bijvullen met verse motorolie!

Voeg nieuwe olie toe.

Om nieuwe olie toe te voegen, kunt u een trechter of een slang of een pomp gebruiken.

U moet uw nieuwe olie altijd langzaam toevoegen. Het is beter te weinig te gieten dan te veel, omdat het gemakkelijker is een te weinig gevulde motor bij te vullen dan een te veel gevulde motor. Als u de olie snel bijvult door een hele liter in één keer te vullen en later meer bij te vullen (in plaats van in twee fasen), kunnen er luchtbellen in uw motor ontstaan die kunnen leiden tot motorschade of zelfs defecten op de lange termijn.

Valvoline Motorolie 10W40 1L Vol Synthetisch

*Klik op de afbeelding om ons aanbod in olie te bekijken.

 

Controleer uw oliepeil opnieuw.

Nadat u de olie hebt ververst, controleert u de peilstok om er zeker van te zijn dat u genoeg olie hebt bijgevuld. Uw peilstok vertelt u precies hoeveel olie er in de motor van uw auto zit.

Als het erop lijkt dat er niet genoeg is, voegt u een beetje olie toe totdat de peilstok vol aangeeft. Als er te veel is, giet u het overschot af en voegt u de hoeveelheid toe die in de handleiding voor uw auto wordt aanbevolen.

Extra tips voor het verversen van olie:

  • Gebruik het juiste gereedschap voor de klus. Het juiste gereedschap maakt het verschil tussen een gemakkelijke en moeilijke klus, dus zorg ervoor dat u ze allemaal bij de hand heeft voordat u begint. Maak het uzelf dus nóg eenvoudiger met goed gereedschap.

  • Gebruik de juiste hoeveelheid olie of synthetisch smeermiddel voor het motortype van uw auto, zoals aangegeven in de handleiding of de gids voor de eigenaar (of verkrijgbaar bij uw plaatselijke garagist). Over het algemeen hebben de meeste auto's ongeveer 6 liter nodig bij de eerste start na het verversen van de olie; maar dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals of u een sportwagen of luxe sedan rijdt, wat voor soort rijomstandigheden er heersen waar u woont (hoogteverschillen), enz... Als u twijfelt over hoeveel vloeistof er in elk onderdeel moet als er ruimte over lijkt te zijn na het aftappen van oude vloeistoffen, vraag dan iemand die er meer van weet dan uzelf!

Conclusie

De olie verversen is een verrassend eenvoudig proces, dat iedereen kan doen. Alles wat u nodig heeft is een moersleutelset en wat basis handgereedschap, samen met wat tijd en geduld. De voordelen van dit werk zelf doen zijn: U bespaart geld op arbeidsloon en garagebezoeken, en het geeft voldoening om te leren hoe u iets zelf kunt doen - vooral als het gaat om iets belangrijks zoals de zorg voor uw auto!